Participarea activa a organizatiilor nonguvernamentale la implementarea unor proiecte cu impact social major si, de ce nu, solutionarea unor situatii de criza, se dovedeste din ce in ce mai mult a fi strategia optima a prezentului. Eficienta ONG-urilor este probata intr-o suita impresionanta de reusite, mai ales in plan local, acolo unde institutiile centrale ale statului nu reusesc intotdeauna o analiza la nivel microscopic a datelor, dar si pe plan national si international prin crearea de retele si parteneriate.
ONG-urile incep sa devina exponenti ei societatii civile, evoluand de la „util” spre „indispensabil”. In aceeasi ordine de idei, devine din ce in ce mai necesara cooperarea, punctuala si de ansamblu, intre ONG-urile nationale si, mai mult, in conditiile unei Europe unite, intre organizatiile din toate statele interesate de proiecte comune.
Organizaţiile non-guvernamentale (ONG-uri) joacă un rol central într-o societate democratică. De la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, pana la indemnul de a iesi la vot, cetăţenii isi pot face cunoscute punctele de vedere catre alesii lor si pot determina schimbari, prin intermediul ONG-urilor. Aceastea pot valorifica talentele şi energiile voluntarilor, pot lucra in stransa legatura cu oficialii şi pot capta interesul mass-media în prezentarea si publicitatea proiectelor lor.
Dar pentru a avea acest tip de impact, au nevoie de competenţe în advocacy, management, construirea de parteneriate şi in alte domenii.
Sperăm că acest lucru va conduce la o dezbatere publică cu privire la rolul ONG-urilor în: protecţia mediului, dezvoltarea durabilă, societatea civilă, cultura si traditii.
Informatia furnizata cu profesionalism este esentiala in cresterea valorii individului, a comunitatilor si organizatiilor.
In viziunea ICDI, conlucrarea armonioasa dintre oameni, sisteme informationale si organizatii imbunatateste calitatea vietii.
Misiunea noastra este formarea unei generatii de profesionisti care sa transpuna aceasta viziune in realitate.
Avem nevoie de o intelegere a necesitatilor umane, a relatiilor cu sistemele informationale si structurile sociale.
Identificam principii comune pentru a coopera eficient in abordarea informatiei si cunoasterii.
Cladim parteneriate pentru rezolvarea unor probleme fundamentale…
ICDI are o componenta puternica de angajament practic cu intreprinderi private, organizatii non profit, scoli, biblioteci si comunitati.
Asociația Inițiativa pentru Cooperare și dezvoltare Intercomunitară ICDI este înfiinţată la începutul anului 2009.
Misiunea organizației este de a initia, promova, implementa si populariza masuri de dezvoltare durabila a localitatilor, in scopul crearii unor comunitati locale responsabile si active sub aspect economic, social, cultural si ecologic.
Printre obiectivele asociației se regăsesc:
Protectia Mediului Inconjurator
- Cresterea calitatii factorilor de mediu si conservarea resurselor naturale prin stimularea adoptarii unui mod de viata eco-constient in randul populatiei
- Schimbarea comportamentului consumatorilor, a grupurilor de interese din diferite domenii in scopul implicarii efective a acestora in imbunatatirea calitatii mediului inconjurator
- Cresterea nivelului de informare si constientizare ecologica a populatiei
Dezvoltarea economica locala si regionala
- Identificarea necesitatilor si implementarea transferului de cunostinte teoretice si practice, la nivel european si international, in vederea sustinerii procesului de planificare strategica locala, fundamentat teoretic in domeniul economic si luand in considerare aspectele sociale, culturale si ecologice ale dezvoltarii locale/regionale.
- Initierea, efectuarea si sustinerea elaborarii documentatiilor necesare accesarii de fonduri rambursabile si ne-rambursabile in vederea dezvoltarii locale si regionale.
- Promovarea culturii antreprenoriale si sprijinirea dezvoltarii unui sector dominant de Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM) ca o contributie la realizarea dezvoltarii economice durabile, incluzand: protectia mediului; competitivitatea economiei si industriilor in contextul globalizarii; crearea de locuri de munca si reducerea somajului; imbunatatirea standardului de viata; dezvoltarea clasei mijlocii si a democratiei.
Social
- Sustinerea incluziunii sociale a persoanelor si a grupurilor marginalizate sau care se gasesc in riscul de a fi marginalizati economic, social sau politic.
- Promovarea unui mod de viata sanatos tuturor cetatenilor.
- Promovarea valorilor culturale traditionale